Spring naar inhoud

adopteer een onke plek, een verslag (van onze speciale correspondente Eva Rijs)

december 3, 2011

Adopteer een onke plek,
een kunsteducatief project van het Zaans Museum.

Wist je dat de Zaanse Schans pas 50 jaar bestaat? Overal uit de Zaanstreek zijn oude houten panden weggehaald en neergezet in de Kalverpolder, daar vormen zij samen een soort ideaal Zaans dorp. Maar waar stonden deze panden dan precies, waar werden ze zo’n halve eeuw geleden weggehaald? Tijdens adopteer een onke plek gaan leerlingen op zoek naar deze lege, incomplete plekken in de Zaanstreek.

Adopteer een onke plek wordt van januari tot en met maart 2012 bezocht door 4.000 Zaanse basisschool leerlingen van groep 5 en 6. De les die de leerlingen in het museum krijgen bestaat uit een korte rondleiding en een beeldende opdracht en duurt 90 minuten. Daarna worden zij door de museumbus weer naar school gebracht.

Nieuw voor het Zaans Museum is het aanvullend kunsteducatief project. Hierin gaan Leerlingen met de klas een zelfgekozen ‘onke plek’ adopteren en gaan deze met behulp van een kunstenaar een nieuwe invulling, functie en/of betekenis geven. Er zijn 6 kunstenaar benaderd die elk vanuit hun een eigen kunstdiscipline een invulling geven aan de onke plek. Gekozen is voor muziek, nieuwe media, dans, fotografie, architectuur en beeldende kunst. Door middel van een urban intervention, een kleine of soms ook grote verandering in het landschap, vult de kunstenaar samen met de leerlingen de geadopteerde onke plek. De kunstdocenten geven 1-3 lessen in de klas waarna een uitvoering en/of een presentatie van de urban intervention plaats vindt op de werkelijke geadopteerde onke plek.

Het project is nog volop in ontwikkeling. In samenwerking met de Rabobank wordt een kort introductie filmpje gemaakt voor het gehele project. Deze zal vertoond worden in de Rabobank Zaandam, op de website van het Zaans Museum en in de museumbus.
Op dit moment zijn er twee kunstenaars waarvoor de financiële middelen aanwezig zijn om het project ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. Hun werkwijze zal worden gedocumenteerd en hoogst waarschijnlijk te zien zijn op de site van Oneindig Noord-Holland. De uitvoeringen van de urban interventions staat gepland voor april/mei 2012.

Hebbes!

Ik ben een onke plek,
met rondom volop water.
Een zeer unieke stek,
voor tijdelijk gesnater.

Ik lig hier heel alleen,
ben zeker niet verloren.
Waar wilt u met mij heen?
Hoe gaat u mij bekoren?

Mijn aarde wordt bevreesd.
Gesnoerd is nu mijn mond.
Gekooid als een wild beest,
voel ik mij. Ongezond!

Wie mij op waarde schat,
heb ik een hoop te bieden.
Daar ga ik graag op prat,
voor tussentijdse lieden!

Bas Husslage Stadsdichter van Zaanstad
(Gedicht over het schiereiland de Hemmes)

Ook nu nog ontstaan onke plekken. Deze foto is genomen op 10 mei 2011. Het pandje, Assendelft23, is in beheer van stadsherstel Zaanstreek en wordt in de toekomst toegevoegd op de Zaanse Schans.

Foto: Pieter Gravesteijn
beheer en onderhoud
Stadsherstel Zaanstreek NV

Verslag van Eva Rijs, medewerker educatie en activiteiten in het Zaans Museum en student aan de Master Kunsteducatie van de AHK.

Zaans Museum

One Comment leave one →
  1. Hanneke Saaltink permalink
    december 7, 2011 1:56 pm

    Dag Eva, wat een mooi plan! Wij zijn op de school waar ik werk bezig met plannen voor een groot bovenschools kunstproject. We denken in de richting van bouwen/ de buurt/ het onderzoeken van een plek. Vind het idee van het adopteren van een lege incomplete plek en daar dan met een kunstenaar een nieuwe invulling/functie/betekenis aan geven heel gaaf en inspirerend. Ik laat je stukje, als je het niet erg vindt, lezen aan m’n collega’s.
    Groet, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: