Spring naar inhoud

Van ons voor hier

december 24, 2011

Hanneke Saaltink reageerde een paar weken geleden op de blogpost van Eva Rijs “Adopteer een onke plek”. Naar aanleiding van haar reactie heb ik Hanneke gevraagd om in een blogpost meer te vertellen over een project van haarzelf, waarbij ‘plekken’ een belangrijke rol speelden.

Van Ons –Voor Hier Jonge kinderen in dialoog met hun directe omgeving.

In maart en april van dit jaar vond het project ‘Van Ons – Voor Hier’ plaats. Dit project werd uitgevoerd in drie kleutergroepen op drie ontwikkelingsgerichte scholen in Noord-Holland. Zeven weken lang gingen een kunstenaar en twee stagiaires samen met de kinderen en hun leerkracht twee ochtenden in de week aan het werk in een atelier dat werd ingericht in de school.

De drie kunstenaars: Floor Max, Dominique Panhuysen en Sanne Groen werd gevraagd een plek te kiezen in de directe omgeving van de school die de kinderen zouden kunnen onderzoeken door er te zijn en te spelen, te  kijken, te rennen, te dansen, te luisteren, te ruiken en …… De kinderen konden op de plek tekenen, bouwen, fotograferen of verzamelen. Ze zouden dat wat ze vonden mee kunnen nemen naar het atelier en omgekeerd dat wat ze in het atelier maakten naar de plek kunnen brengen. Het idee was om de kinderen te vragen om in het atelier een gift te maken voor de plek. Dit kon van alles zijn: een beeld, een muziekstuk, een choreografie of ingreep in de ruimte:

Van Ons –Voor Hier

Op deze manier wilden we het proces van de kinderen een richting geven en een dialoog tot stand brengen tussen de kinderen en de gekozen plek.

Het project was een pilot voor het aanbod dat de werkgroep Reggio Piccolo ontwikkelt voor de onderbouw van het basisonderwijs. En Hanneke Saaltink studeerde met ‘Van Ons – Voor Hier’ af als Master Kunsteducatie aan de AHK.  

Klik door voor uitgebreide verslagen van het project:

van ons voor hier

de torens voor de ezel 19-12 2011

Nuri onderzoekt

One Comment leave one →
  1. Hanneke Saaltink permalink
    december 26, 2011 11:44 am

    Toch eigenlijk wel veel overeenkomsten met de ‘het adopteren van onke plekken’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: