Spring naar inhoud

‘ONGEPLAND ONDERWIJS’

februari 4, 2012

‘Boomhutten bouwen: is er iets leukers om te bedenken in het openbaar groen? Leerlingen van het Caland Lyceum bedachten samen met mensen van Social Green dat Nieuw-West een boomhuttenfestival zou moeten krijgen.  Dit idee werd verder uitgewerkt en ontwikkeld door YD+I, meubelontwerper Sander Borsje en ontwerper Tobias Krasenberg.  Boomhuttenfest. biedt op maat gemaakte creatieve processen aan, die resulteren in een echte boomhut, gedestilleerd uit de fantasie van de deelnemende groep. Tijdens het ontwerpproces gaat het ondertussen ook over zaken als avontuur, over het losmaken van creativiteit, over betrokkenheid bij het openbare groen in je omgeving, en over zelf het heft in handen hebben en samen iets bereiken.’

De blog van Boomhuttenfest. is een lust voor het oog. Ik stelde de mannen achter het project enkele vragen.

Hoe kwam jullie samenwerking tot stand?
Social Green is een groot project van YD+I geweest in Amsterdam West (2010) waarin met allerlei mensen en organisaties op een heel creatieve en ontwerpende manier is ingegaan op de toekomst van het openbare groen in West en welke rol met name burgers zelf daarin zouden kunnen spelen. YD+I heeft eerder in social design projecten samengewerkt met Tobias en Sander, omdat ze allebei zeer goed zijn in samenwerking met mensen (jongeren, ouderen, kunstenaars en ontwerpers). Tobias en Sander zijn nu in  samenwerking met Peik Suyling van YD+I, de trekkers van het Boomhuttenfest.

Op jullie blog lees ik ‘het boomhuttenfest. is voortgekomen uit de fantasie van technasiumstudenten van het Caland Lyceum tijdens het project social green’. Hoe kwamen de studenten op het idee voor het boomhuttenfest.? Het Caland Lyceum is de eerste school in Amsterdam met een technasium-opleiding. Zo’n opleiding heeft hetzelfde niveau als gymnasium, alleen wordt er geen Latijn en Grieks gegeven, maar techniek. Technasium-leerlingen krijgen zes uur per week het vak Onderzoek & Ontwerpen, waarmee zij worden voorbereid op een technische vervolgopleiding. Tijdens dat vak werken zij telkens een aantal weken voor een opdrachtgever van buiten school. Als onderdeel van Social Green hebben eerstejaars technasium- leerlingen met elkaar gebrainstormd over het openbaar groen in hun buurt. Zij bogen zich over de vraag hoe zíj de parken en plantsoenen in de buurt zouden willen gebruiken. Zo ontstond het idee voor een Boomhuttenfestival. Na een middag brainstormen waren er een aantal plannen. In een stemming onder de leerlingen zelf is toch het idee voor een boomhuttenfestival als beste idee gekozen. Daarna hebben de leerlingen de eerste hut in een traject van 8 weken zelf ontworpen en het prototype gemaakt. Ymere heeft later de uiteindelijke Caland hut gefinancierd die toen door Sander Borsje is uitgevoerd.

Zijn de leerlingen van het Caland Lyceum nog steeds betrokken bij het project?
Na Social Green zijn YD+I, ontwerper Tobias Krasenberg en meubel ontwerper Sander Borsje het idee verder gaan ontwikkelen en zijn aan de slag gegaan. Na een aantal projecten zijn we teruggegaan naar het Caland, waar ze natuurlijk heel enthousiast werden van het feit dat hun idee echt de wereld ingegaan is. Pas geleden is de Caland hut genomineerd voor de Technasium Award en zijn we weer in gesprek met de school over een vervolgtraject.

Wat trekt jullie aan in dit project? Wat is de kracht van het project?
Het mes snijdt bij social design projecten aan vele kanten. Een van de leuke dingen aan het doorlopen van een creatief ontwerpproces is altijd dat iedere deelnemer er iets anders uit meeneemt. Er ontstaat binnen zo’n proces veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en inbreng. We noemen het ook wel ‘ongepland onderwijs’, dat wil niet zeggen dat we niets plannen en alles maar kan, maar wel dat we het proces zo ontwerpen dat alles wat er uit naar voren komt en goed is, moet kunnen. Op die manier komen er veel zaken aan bod die niet in het reguliere onderwijs behandeld worden, is het voor ons als ontwerpers spannend en worden de deelnemers echt eigenaar van het project. Elk project dat Boomhuttenfest doet vraagt ook om een ander procesontwerp. Ook daarin zoeken we het experiment op.

Met welke groepen heeft het boomhuttenfestival tot nu toe samengewerkt?

Hieronder vind je een greep uit projecten die we in 2011 hebben gedaan;

  • Ymere/ Caland. De eerste hut in ons arsenaal: het ontwerp is voortgekomen uit de workshops van YD/ bij het Technasium van het Caland Lyceum. Vervolgens is deze opvouwbare hut geadopteerd door woningbouwcorporatie Ymere en uitgewerkt door meubelontwerper en -maker Sander Borsje.
  • Bredero/ Tolhuistuin. Met een groep jongens van het Bredero Mavo (afdeling techniek) uit Amsterdam-Noord werkten wij een aantal weken aan een serie boom-/speeltoestellen in culturele broedplaats en festivalterrein ‘de Tolhuistuin’. De onstuimige energie van de groep diende als inspiratiebron. Het project diende voor de groep als inleiding in de techniek en het vormgeven van de identiteit van de groep.
  • Stadsdeel Nieuw West/Natuurspeelplaats. Op dit moment rondt Boomhuttenfest een mobiele natuurspeelplaats af, die in opdracht van Stadsdeel Amsterdam West, met een door ons samengesteld team, is ontworpen. Dit vond plaats op het braakliggend terrein Noorderhof aan de Sloterplas, waar door onze aanwezigheid spontaan 30 buurtkinderen met hamers een boomhuttendorp gingen bouwen en de ouders een tennisbaan aanlegde op het terrein. Een omgebouwde caravan doet dienst als verplaatsbare speelplaats, waarmee op pleinen en evenementen in de stad met natuurlijk materiaal een (boom)-hut gebouwd kan worden. De, door ons aangepaste, natuurlijke bouwelementen vragen een actieve speelhouding waarbij er aanspraak gemaakt wordt op de fantasie van de speler. Zo kunnen kinderen en ouders met het “spelen met natuurmateriaal” en De Natuurspeelplaats kennis maken. Deze mobiele speelkar blijft in het bezit van Boomhuttenfest en is daarmee een mooie uitbreiding van de YD/ karavaan die op braakliggende terreinen neerstrijkt. De kar is te huur voor (buurt-)evenementen, als speelplek, tafel, informatiedesk, of door Boomhuttenfest gegeven workshops.
  • Media College Amsterdam- Ruimtelijke Vormgeving. Gedurende 8 weken werkten wij een aantal dagen per week met een klas van het Media College Amsterdam aan een serie boomhut ontwerpen. De opdracht was om een hut te ontwerpen waar de werken van de studenten in gepresenteerd konden worden. Een zevental hutten zijn gerealiseerd, bestaande uit zeer uiteenlopende materialen, waar zij zelf voor moesten zorgen. Ontwerpen, productievaardigheden, overtuigingskracht, samenwerking en doorzettingsvermogen werden geoefend.

Boomhuttenfest is interessant voor Stadsdelen die aandacht willen besteden ontwikkeling en leefbaarheid van een gebied, voor onderwijsinstellingen die open staan voor bijzondere onderwijstrajecten, het is een goede marketing tool voor bedrijven die zich betrokken voelen bij maatschappelijke vraagstukken als die van openbare ruimte of braakliggende terreinen, voor culturele organisaties en festivals die bijzondere omgevingen zoeken om in te programmeren etc.  Het werken met verschillende groepen en uiteenlopende situaties vinden wij boeiend en zorgt er voor dat elke hut of bouwwerk een eigen verhaal met zich meebrengt.

Wat heeft ‘boomhuttenfest’ voor 2012 in petto?

  • NOORDERWERF Op dit moment zijn we in gesprek Stadsdeel Nieuw West en andere stadsdelen over hoe om te gaan met braakliggende terreinen, een concreet voorbeeld hiervan is het terrein Noorderhof aan de Sloterplas. In 2011 hebben er op initiatief van stichting Young Designers mooie en succesvolle projecten en evenemenenten plaatsgevonden op de Noorderhof allemaal met grote betrokkenheid van mensen uit de buurt. Boomhuttenfest en YD/ hebben hier op voortbordurend een pakket aan plannen voorgesteld met de naam Noorderwerf. Een plek waar o.a. gewerkt wordt aan hutten, een buurtwerkplaats en ontmoetingsplek waar kunstenaars op zoek gaan naar het thuisgevoel. Boomhuttenfest zal op deze locatie ook werken aan het ontwikkelen en produceren van een natuurlijke en aantrekkelijke manier om braakliggende terreinen af te zetten en herkenbaar te maken- een alternatief voor agressief ogend hekwerk en betonblokken.
  • OEROL Boomhuttenfest was in 2011 al op Oerol aanwezig met het Media College, in 2012 maakt Boomhuttenfest officieel deel uit van de programmering van het Festival met een grote  overzichtstentoonstelling van alle gerealiseerde Boomhuttenfest projecten. ‘Een dorp op hoogte’ waar ook geprogrammeerd (theater/muziek) kan worden zal het resultaat zijn. Oude en nieuwe samenwerkingspartners worden uitgenodigd deel te nemen in dit evenement. Voorafgaand aan Oerol zal Boomhuttenfest met bewoners van Terschelling werken aan een designproject waarin we vormgeven aan de afvalstromen op het eiland, in kaart gebracht door Studio Elmo Vermijs.
  • KIP_& EI_LAND In samenspraak met internationaal kunstenaarsnetwerk Cascoland is het idee ontstaan om samenwerking met het team van Boomhuttenfest op te zoeken en een creatief proces te organiseren. Het doel was om een waardig vervolg op het kippenproject, waarbij bewoners van de Kolenkitbuurt een kip kregen om te verzorgen, uit te werken. Met een groepje oudere mannen gingen wij aan de slag en het resultaat mag er zijn. Een prachtig plan voor een bijzondere kippenlocatie op het braakliggend Schaffelaarplantsoen waar veel meer kan gebeuren dan alleen kippen houden. Kinderen kunnen er spelen en leren. Bijvoorbeeld door de transparante compostinstallatie zien ze hoe groente en broodafval compost wordt en hoe de wormen die daarin gedijen weer als voeding voor de kippen dienen. Er zijn beschutte plekken waar moeders kunnen samen zitten. Er staat een prachtig lichtbaken dat  ‘s nachts tevens dienst doet als alarmlicht als er na sluitingstijd onraad is. Het mooiste van het plan is dat er geen hekken en afrasteringen worden toegepast om de plek beschermd te maken maar er voorgesteld wordt een cirkelvormige sloot te graven met een ophaalbruggetje. Alles speelt zich af op het eiland waar de kippen en de mensen samen kunnen genieten van een unieke plek.

In 2012 richten wij ons op het realiseren van deze plannen en het betrekken en begeleiden van meerdere partijen die dit met ons mogelijk willen maken; van bedrijven tot buurtbewoners en onderwijsinstellingen.

http://www.boomhuttenfest.com/

http://www.ydi.nl

http://www.splinters.nu/

http://www.tobiaskrasenberg.com/

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: